Aectueel is een initiatief van logo

Fonds GITP voorziet korting van 9,2 procent


Het pensioenfonds van personeelsadviesbureau GITP gaat zijn pensioenrechten en -uitkeringen per 1 april 2013 met tenminste 7% korten als de financiële situatie dit jaar niet verbetert. Het fonds, met een vermogen van 114 miljoen euro, geeft aan eigenlijk 9,2% te moeten korten om de huidige dekkingsgraad van 87,9% op het vereiste minimum van 104,1% te brengen. Het GITP-fonds wil in eerste instantie niet verder gaan dan de toegestane maximumkorting van 7%. Maar als de verplichte minimumdekking eind 2013 nog niet is bereikt, dan is een aanvullende korting van 2,2% nodig, aldus het fonds. Hoe de korting precies wordt ingevuld, moet overigens nog worden beslist.

De Pensioenfederatie komt maandag met de volledige lijst van zo'n 125 fondsen die moeten gaan korten. Vooruitlopend hierop heeft een aantal van de getroffen fondsen de voorziene korting al bekend gemaakt.

Naast het pensioenfonds van GITP liet het ondernemingsfonds van technisch dienstverlener Imtech bijvoorbeeld weten dat het uitgaat van een korting tussen de 6% en 7% als de huidige dekking van 91,9% dit jaar niet stijgt. Volgens het fonds, dat 217 miljoen beheert, is de aangekondigde korting zeker dubbel zo groot als eerder aangegeven. Het fonds benadrukte overigens dat de premie niet verhoogd wordt en dit jaar op 25% blijft.

Ook het beroepspensioenfonds voor notarissen (SNPF) maakte duidelijk dat een nieuwe korting van 5,8% onvermijdelijk lijkt, gezien de dekkingsgraad van 90,6%. SNPF voerde in januari 2011 al een korting door van bijna 2%. Het bestuur heeft afgezien van een premieverhoging, vanwege de economische situatie van de beroepsgroep. Notarissen worden hard getroffen door de vastgelopen woningmarkt.

Het bedrijfstakpensioenfonds voor de schoonmaaksector maakte bekend dat het een korting voorziet van 1,2% op basis van een dekkingsgraad van 97,1% eind 2011.

De grote metaalpensioenfondsen PMT en PME – met dekkingsgraden van respectievelijk 88,2% en 90,9% – komen naar verwachting maandag met precieze kortingsvooruitzichten.

Eerder maakte het ambtenarenfonds ABP al bekend rekening te houden met een rechtenkorting van 0,5% in combinatie met een (tijdelijke) extra premieverhoging van 2 procentpunten.

Op basis van een dekking van 97% gaat het zorgfonds PFZW er voorlopig van uit dat het volgend voorjaar niet hoeft te korten.

Bron: IPE.com, 17 Februari 2012

Reactie toevoegen

Naam: *
Emailadres: *
Bericht: *
Velden met een * zijn verplicht
top image
description image

Veslag Klap Pensioenseminar

1 maart 2018 Met 1400 miljard euro is de pensioenpot in Nederland beter gevuld dan ooit. Toch staat ons pensioenstelsel voor grote uitdagingen, want is die riante pot ook in staat aanspraken in de toekomst te garanderen? ... Lees meer