Aectueel is een initiatief van logo

ALS EERSTE DER GIGANTEN. PENSIOENFONDS PMT BEZWIJKT ONDER DE OKTOBER-KLAPPEN
We vermoedden eind oktober dat de slechte beursmaand pensioenfondsen hard zou gaan raken. Rente en aandelen gingen omlaag en dat is voor pensioen een vervelende combinatie. Vandaag lezen we dan ook dat de dekkingsgraad van Pensioenfonds PMT, het fonds voor de 1,2 mio mensen die werk(t)en in de metaal en techniek, met 2,7%-punt daalt. Dat legt PMT zelf uit: 'Het totale vermogen t.b.v. de dekkingsgraad is in de maand oktober gedaald van €72,3 miljard naar €71,2 miljard. De dekkingsgraad is hierdoor met 1,6-procentpunt gedaald'. En bij dat verlies van 1 miljard plus 100 miljoen blijft het niet, want: 'De pensioenverplichtingen (=alle toekomstige pensioenuitkeringen, red.) zijn in oktober gestegen van €69,1 miljard naar €69,8 miljard.

De daling van de rente (van 1,6% naar 1,56%, red.) veroorzaakt een stijging van de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad is hierdoor met circa 1,1-procentpunt gedaald'. En zo komen we uit op de 101,9% die u ziet in het plaatje boven. Is dat nou erg? Nog niet heel, maar de kans op pensioenkortingen voor de mensen in de metaalsector wordt groter.

In december 2019 moet de beleidsdekkingsgraad van PMT boven de 104,3% liggen om kortingen te voorkomen (beleidsdekkingsgraad oktober=102,5%, ongeveer 0,6%-punt hoger dan PMT in het herstelplan had gehoopt, dus dat gaat dan wel weer goed). Wetende dat de beleidsdekkingsgraad het gemiddelde is van de dekkingsgraden over de laatste twaalf maanden doet oktober er voor volgend jaar niet toe. De echte teller gaat voor de december-2019-beleidsdekkingsgraad pas per januari a.s. lopen. Toch zou het fijn zijn als de beleggingsafdeling van PMT voor die tijd nog een paar miljardjes weet binnen te harken en/of Draghi de rente verhoogt, zodat het fonds 2019 binnenwandelt met een gunstige dekkingsgraad.

PMT staat qua grootte op plaats nummer 3, de andere grote pensioenfondsen komen ergens deze week met hun cijfers (aanvoerder en ambtenarenfonds ABP donderdag). Afgaande op PMT zal ook dat weinig vrolijk nieuws worden.

Wij vrezen derhalve nog steeds voor de miljoenen pensioenkortingen des doods. Geinig detail: was het vakbondsplan voor een nieuw pensioenstelsel reeds ingevoerd, dan zouden de metaalbewerkers niet malen om een korting en hun pensioenen deze maand met 0,19% geïndexeerd zien worden (dat nieuwe pensioenstelsel is er overigens bijna, want Rutte persoonlijk bemoeit zich ermee).

Bron: DasKapital, 13-11-2018
top image
description image

Veslag Klap Pensioenseminar

1 maart 2018 Met 1400 miljard euro is de pensioenpot in Nederland beter gevuld dan ooit. Toch staat ons pensioenstelsel voor grote uitdagingen, want is die riante pot ook in staat aanspraken in de toekomst te garanderen? ... Lees meer